Oι αμπελώνες της Αττικής και η μακραίωνη ιστορία τους

Oι αμπελώνες της Αττικής και η μακραίωνη ιστορία τους

Η σημαντικότερη ποικιλία του Αττικού αμπελώνα είναι το Σαββατιανό που δίνει φρουτώδη κρασιά με μέτριες οξύτητες και σώμα.
Η Αττική βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό άκρο της κεντρικής Ελλάδας και περιβάλλεται από τις ακτές του Κορινθιακού, του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού κόλπου. Στα βόρεια, τα όρια καθορίζουν τα όρη Κιθαιρώνας, Πατέρας και Πάρνηθα ενώ στα δυτικά το όρος Γεράνια.

Τα βουνά αυτά προστατεύουν την περιοχή από τους ορεινούς ψυχρούς ανέμους, ενώ τα πεδινά τμήματα στο εσωτερικό του νομού επηρεάζονται από θερμούς νοτιάδες. Σε γενικές γραμμές, το κλίμα της Αττικής είναι ένα από τα θερμότερα και πιο ξερικά της Ελλάδας. Οι αμπελώνες πλησίον της θάλασσας δροσίζονται από τις θαλάσσιες αύρες ενώ εκείνοι που βρίσκονται στις πλαγιές των βουνών βιώνουν αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω υψόμετρου. Το ευεργετικό κλίμα της Αττικής είχαν εκμεταλλευτεί από την αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής αναπτύσσοντας την αμπελοκαλλιέργεια. Η λατρεία του Διονυσίου και η κατανάλωση κρασιού στα συμπόσια επιβεβαιώνουν το γεγονός. Στην αρχαιότητα, το κρασί αποθηκευόταν σε αγγεία που σφραγίζονταν με ρετσίνι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η ρετσίνα. Η σημαντικότερη ποικιλία του Αττικού αμπελώνα είναι το Σαββατιανό που δίνει φρουτώδη κρασιά με μέτριες οξύτητες και σώμα. Όταν τιθασευτούν οι αποδόσεις, τα κρασιά αποκτούν πιο σφιχτή δομή και τραγανές οξύτητες. Με την παλαίωση στην φιάλη, τα κρασιά αναπτύσσουν ξηροκαρπάτες και μελένιες γεύσεις. Εκτός από το Σαββατιανό, που καλύπτει περίπου το 90% του αμπελώνα, συναντάμε τις ελληνικές ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μούχταρο, Λημνιώνα, Μανδηλαριά και τις διεθνείς Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Sauvignon Blanc.

Η Ρετσίνα, που αποτελεί σπεσιαλιτέ της Αττικής, είναι Προστατευόμενη Ονομασία κατά Παράδοση και παράγεται αποκλειστικά από Σαββατιανό και Ροδίτη. Επίσης, στην Αττική συναντάμε και ένα σπάνιο γλυκό κρασί που προκύπτει από τη ζύμωση μούστου που εν μέρει έχει συμπυκνώσει τα σάκχαρά του με βρασμό. Ο Αττικός αμπελώνας διακρίνεται σε τρεις υπό-περιοχές, στα Μεσόγεια στα Νότιο Ανατολικά, στο Βόρειο και Βόρειο-Ανατολικό τμήμα με τις Πλαγιές της Πεντέλης και της Πάρνηθας, και στο Δυτικό με τα Μέγαρα και τις πλαγιές Κιθαιρώνα.

Το ΠΓΕ Αττική αφορά σταθερά κρασιά, λευκά, ροζέ και ερυθρά και ενισχυμένα κρασιά, λευκά και ερυθρά (τα ενισχυμένα κρασιά είναι κρασιά στα οποία έχει προστεθεί αλκοόλη με τη μορφή αποστάγματος σε κάποια φάση της παραγωγικής διαδικασίας. Έχουν υψηλό αλκοόλ που κυμαίνεται από 15% έως 22%, μπορεί να είναι από αυστηρά και ξηρά έως πλούσια και γλυκά με υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων) ενώ το ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής, αφορά τη Ρετσίνα όπως το όνομα του δηλώνει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΑΖΑΡΑΚΗ, MASTER OF WINE
ΠΗΓΗ: travel.gr